Visual Studio 2012 Load Test Licenser och Installation

Nya Visual Studio 2012 har igen en ny licensmodell när det gäller Load Test. De gamla VU Packen och modellen att ta betalt per VU eller hur mycket last du kan generera är nu ett minne blott och helt borta.

VS2010

För 2010 fanns det 2 olika licenser för load test controllern, en obegränsad som ingår i MSDN för Ultimate som är personlig och därmed får användas vart som hellst av den personen och installeras på ett obegränsat antal ställen, samt VU Packs på omgångar av 1000 VU som inte är personliga (som MSDN) men är knytna till ett företag/site och endast får installeras på 1 ställe i taget.

VS2012

För 2012 har man helt tagit bort VU Packs, det enda som finns är obegränsade licenser i MSDN som är personliga. Microsoft har gått ut med detta genom att helt enkelt säga att gränsen är borta, och jag märkte det efter att jag precis nyligen gjorde min första installation av en 2012 Controller, och funktionen att lägga till licensnycklar för VU Packs är helt borta. Du behöver alltså ingen nyckel alls för att installera Controllern eller Agenten, det enda du ska göra är kryssa för att du accepterar licensavtalet där det står att du måste ha Ultimate + MSDN.

Jag har de senaste dagarna fått ett antal frågor om detta, så nu vet ni alla som ska köra prestandatester med VS2012 att det enda du behöver är alltså Visual Studio 2012 Ultimate + MSDN.

Det går även en myt att Microsoft nu ska ta betalt per VU, men det är alltså tvärtom. Man kan inte längre betala per VU, vilket man endast kunde i 2010 🙂

Installation

Till att börja med är det bra att veta att VS2012 kräver minst Windows 2008 Server / Windows 7 eller nyare. Installationen av en 2012 Load Test Controller görs precis som innan, skivan heter numera Agents for Visual Studio 2012 och du laddar ner den precis som tidigare med ditt personliga MSDN konto. Skillnaden i 2012 är att du inte längre behöver någon licensnyckel alls.

Användarkontot som du anger att Controllern ska köra med behöver ha rättigheter i SQL Server att skapa och administrera LoadTest2010 databasen. Är man inte riktigt van vid SQL Server 2008 så är det en vanlig fallgrop, bara för man är Administrator på maskinen är man inte det automatiskt i SQL Server längre, du behöver alltså ge dessa rättigheter först till den användaren. Det gäller även Windows i sig så jag rekommenderar att skapa ett specifikt system konto innan du sätter igång för controllern och agenterna, och ge kontot admin rättigheter, vara inloggad med det när du installerar samt alltid köra installationer samt konfigurationsprogrammen med elevated rights (högerklicka och välj kör som administratör) för att slippa problem med automatisk brandväggskonfiguration och när konfigurationsprogrammen försöker ge kontot rätt rättigheter i controllern när du sätter upp en agent på en annan maskin.

Load Test Databasen som skapas när du konfigurerar 2012 Controllern heter dock fortfarande LoadTest2010 så bli inte förvånad när du inte hittar en som heter 2012… därmed verkar databasen även kompatibel med 2010 versionen vilket är en klar fördel denna gång. Jag har än så länge inte uppgraderat en befintlig 2010 test rig med en full databas till 2012, men så fort vi har gjort det uppdaterar jag denna artikel med våra erfarenheter av det.

Lycka till! Och behöver ni hjälp så finns vi här…


Publicerat

av


Har du koll på din webbplats prestanda och tillgänglighet?
Känner du dig osäker
så är du inte ensam!

Ladda ned vår brochyr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och bli uppdaterad om artiklar, nyheter, mm.


Följ oss på sociala medier

Senaste artiklarna